Muursticker plakken? Volg het stappenplan
Een muursticker plakken kan heel eenvoudig zijn. Maar in sommige gevallen is dit zeker niet het geval en daarom hebben wij een aantal stappen uitgewerkt die je moet volgen. Wanneer je je aan deze stappen houdt zal het resultaat er het beste uitzien. Zorg dat, wanneer je een grote muursticker hebt, je deze met zijn tweeën aanbrengt. Daarnaast is het handig om een stuk tape bij de hand te hebben, bijvoorbeeld wat schilder tape.
Het stappenplan bestaat uit een aantal stappen die in de juiste volgorde toegepast moeten worden. Het aanbrengen van de muursticker neemt een paar minuten in beslag en het is zonde om hierin fouten te maken.
De muursticker zelf bestaat uit drie delen. Een onderlaag, de (vinyl) muursticker zelf en een applicatie laag (doorzichtig). Zorg ervoor dat je de lagen volgens het stappenplan verwijdert. Daarmee creëer je het mooiste resultaat.
Muursticker plakken – Voorbereiding ondergrond:
Eerst maak je de ondergrond droog en vet vrij. Dit is belangrijk want wanneer de ondergrond niet droog en vet vrij is zal de muursticker minder goed hechten. Daarnaast is het verstandiger om grote muurstickers met zijn tweeën aan te brengen. Het is altijd fijn om een extra handje te hebben.
Wanneer de ondergrond droog en vet vrij is gemaakt is het tijd om de volgende 5 stappen te doorlopen en je muursticker op de muur te plakken.
Stap 1:
Rol de muursticker uit en leg deze op een vlakke ondergrond op de onderlaag (applicatie laag dus bovenaan). Wrijf de sticker goed aan met bijvoorbeeld een theedoek, rakel of een bankpas. Dit is belangrijk om te doen want hiermee zorg je ervoor dat tijdens het verwijderen van de onderlaag de muursticker goed op de applicatie laag blijft zitten.
Stap 2:
Plaats de muursticker op de juiste plaats en tape hem even vast. Hierdoor kan je even kijken of de sticker op de goede plek zit. Tape vervolgens horizontaal door het midden de muursticker vast op de muur met behulp van het schilders tape. Vouw een helft richting het schilders tape terug om en verwijder voorzichtig de onderlaag. Wanneer de onderlaag los is van de sticker kun je deze wegsnijden of knippen.
Stap 3:
Plak het deel waarvan de onderlaag weg is gelijkmatig op de muur. Begin bij het midden en wrijf langzaam naar de buitenkant de muursticker op de muur. Dit kan je doen met bijvoorbeeld een theedoek, rakel of een pinpas. Herhaal stap 2 en deze stap ook voor de andere helft van de sticker.
Stap 4:
De muursticker zit er nu in zijn geheel op de muur plus de applicatie laag. Vervolgens wrijf je deze nog een keer goed aan en laat daarna de sticker een uur inwerken. Probeer je ook echt aan deze tijd te houden. In dit uur zal de muursticker nog beter hechten aan de ondergrond waardoor je tijdens het verwijderen van de applicatie laag de muursticker niet er weer af trekt.
Stap 5:
Ongeveer een uur later verwijder je voorzichtig de applicatie laag van de muursticker. Pak een hoekje en trek deze voorzichtig langs de muur eraf. Mocht de muursticker toch loslaten dan is dat geen probleem. Wrijf de applicatie laag een klein stukje terug en druk de muursticker nog even goed op de muur. Als het goed is blijft de muursticker nu zitten en kan je verder gaan met het verwijderen van de applicatie laag. Let hierbij op dat je deze laag langs de muur trekt in plaats van naar je toe.
Soms is het ook fijn om alle stappen op film te zien, daarom hebben we speciaal voor jou een geschikt filmpje uitgekozen. Met behulp van het filmpje zal het allemaal nog duidelijker zijn.
Muursticker plakken – welke ondergrond?
Onze muurstickers zijn voor vrijwel ieder type muur binnenshuis geschikt. Echter is het toch handig om te controleren of je muur er tussen zit. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van een aantal type muren waarbij de muurstickers wel geschikt zijn en waarbij ze niet geschikt zijn. Een muursticker plakken op een vette ondergrond werkt niet. Vandaar dat het verstandig is om de ondergrond goed schoon te maken. Daarnaast zullen onze muurstickers voor een langdurig resultaat het beste hechten op een vet- en stofvrije ondergrond.
Geschikt
- Metaalsoorten
- Behang (glad)
- Deuren
- De meeste muur- en latexverf
- Glas
- Glasvezel- of vliesbehang
- Hout
Ongeschikt
- (Ruw) beton
- Gips
- Granol
- Grove structuur muurverf
- Water en vuilafstotende verf